Äldrecenter med stort utbud
Äldrecenter som satsar på gemenskap
Ett boende med hemtjänst, restaurang och vårdcentral? Så är inte heller Lindgården i Jönköping ett vanligt trygghetsboende. Med flera ben att stå på blir utbudet mer attraktivt och verksamheten mer stabil.
Ett äldrecenter som erbjuder både omvårdnad och gemenskap – det är målet för stiftelseägda Lindgården i Jönköping. Sedan tidigare fanns här både restaurang, frisör och fotvård, men det var när kommunen för ett par år sedan meddelade att man inte tänkte göra någon ny upphandling vad gällde Lindgårdens äldreboende som det verkliga förändringsarbetet tog fart.
– Det blev ganska tufft och vi var helt enkelt tvungna att hitta en ny väg fram, konstaterar Magnus Rydberg, Lindgårdens direktor.
Nya verksamheter
Sedan han tillträdde 2016 hade man börjat med hemtjänstverksamhet och efter samtal med socialtjänsten beslutade man att göra om äldreboendet till trygghetsboende.
Samtidigt flyttade en vårdcentral med fokus på äldre in.
– Vi vill ha olika verksamheter som gör att 1+1 blir 3.
Det ser också ut att lyckas. Vårdcentralen har patienter som upptäcker restaurangen och vice versa. Just restaurangen fick dessutom ett stort uppsving under pandemin, när många kom dit för att köpa hem lunch.
– När vi sedan kunde öppna igen fortsatte de att komma hit, och tog dessutom med sig en massa vänner, berättar Magnus Rydberg.
Restaurangen populär
Idag serverar man omkring 4 500 luncher i månaden och restaurangen har blivit en uppskattad mötesplats, inte minst sedan den ljudsanerats.
– Många kommer hit när vi öppnar och sitter här och pratar tills vi stänger.
Att pensionärer, tack vare en generös subvention från kommunen, kan äta tvårätterslunch för 65 kronor bidrar också till de många besökarna.
Trygghetsboendet är också populärt. Idag finns 65 lägenheter, men målet är 120 och 300 personer står redan i kö. Det ovanligt stora utbudet innanför den gamla herrgårdens väggar gör att särskilt många vill flytta just hit. Men Magnus Rydberg tror också att läget lockar, och då handlar det inte bara om närheten till Vätterns strand.
– Vi ligger granne med Rosariet, en stor rosenträdgård. Vi har Jönköpings finaste trädgård men behöver inte sköta den själv, säger han och skrattar.
Seiva viktig samarbetspartner
För Lindgården med sina många verksamhetsområden är Seiva en ovärderlig hjälp:
– Medlemskapet är en jättestor fördel. Vi är en alldeles för liten organisation för att hinna göra alla upphandlingar själva. Jag upplever också att vi har bättre avtal nu än när vi hängde på kommunens avtal, konstaterar han.
Han poängterar dock att personalen är en viktig faktor för att man ska få ut så mycket som möjligt av medlemskapet.
– Till exempel är tjejen som ansvarar för inköpen till köket fantastiskt duktig på att bara handla anbudsvaror och varor på kampanj, förklarar han.
Vid den senaste uppföljningen var det bara en produkt som inte fanns på anbuds- eller kampanjlistan:
– Det var köttkorv. Det är ingen stor produkt hos Seiva men en stor produkt hos oss, eftersom våra restauranggäster gillar det.
Fakta:
Drivs av: Stiftelsen Torpahemmet – Anna Kjellbergs minne. I stadgarna står att verksamheten ska bedrivas med kristen värdegrund.
Trygghetsboendet: 65 lägenheter (ska bli 120)
Restaurangen: 100 platser, möjligt att utöka till 190 vid behov
Antal anställda: Cirka 45, plus ett stort antal timanställda
Lindgården bedriver även hemtjänst och på plats finns en vårdcentral, en frisersalong och en fotvårdssalong.
Artikel från Seivas (tidigare Uhpos) medlemstidning 2023/24.
Text: Torun Börtz Foto: Lindgården