Hemmakontor – inred en arbetsplats hemma
Hemmakontor – 13 tips för arbetsplats hemma
Hemmakontor – hur inreder du en snygg, funktionell arbetsplats i hemmet? Och vilka möbler och prylar behöver du för att kunna jobba effektivt?
Vi ger dig tips på allt från snygg inredning till ergonomi, kryddat med en hel del inspiration. Allt för att ditt hemmakontor ska bli harmoniskt och maximera din effektivitet.
När coronapandemin satte klorna i vårt samhälle digitaliserades de flestas arbetsdagar i en rasande fart. Sedan dess har det blivit mer vanligt med hybrid-kontor och vissa dagar sköter du kanske jobbet från vardagsrummet, köket eller sovrummet. För vissa fungerar det utmärkt. Andra blir tokiga av bristen på social stimulans under arbetsdagen. Oavsett din inställning till hemarbete så är en sak säker – du gör rätt i att se över och optimera ditt hemmakontor. För hur effektivt blir det egentligen i längden att arbeta i soffan med en överhettad laptop i knät?
Med tanke på att vi lär fortsätta med hybridarbete ett tag till (och jobba hemifrån till och från) så vore det dumt att inte göra det bästa av situationen. Inte minst din kropp kommer att tacka dig i längden!
Hemmakontor – vad gäller?
Vad säger egentligen lagen när det gäller jobb hemifrån? I Sverige värderas vanligtvis sådant som ergonomi högt, men vem bär ansvaret för anställdas arbetsmiljö när alla sitter utspridda i sina hem runt om i staden, kommunen, länet eller hela landet?Arbetsgivaren ansvarig – även för ditt hemmakontor
Arbetsmiljölagen är tydlig på den fronten. Oavsett var jobbet utförs så är arbetsgivaren ansvarig för den anställdes arbetsmiljö. Även vid arbete hemifrån. Alltså förväntas arbetsgivaren fortsatt göra det som krävs för att undvika att arbetstagaren riskerar sin hälsa eller råkar ut för olycksfall.Ryggskott och ont i nacken?
Kanske har du som anställd fått höftproblem efter att ha suttit på en ranglig pinnstol i barnens rum? Eller dragit på dig ett ryggskott efter åtskilliga timmar dubbelvikt över en laptop i en på tok för mjuk soffa? Tveka inte att informera chefer och ledning på arbetsplatsen om dina besvär – och hänvisa vid behov till arbetsmiljölagen som backar upp dina krav på ordentlig utrustning. Kanske har du som anställd fått höftproblem efter att ha suttit på en ranglig pinnstol i barnens rum? Dock bör väl chefen själv ha kunnat skymta din undermåliga arbetsmiljö på de videomöten som blivit en återkommande del av de flestas arbetsvardag.I en situation där man som arbetsgivare har många medarbetare som arbetar hemifrån gäller det att hålla koll på sina arbetsmiljörutiner. Inte minst på det systematiska arbetsmiljöarbetet (där bland annat undersökningar, riskbedömningar, åtgärder och handlingsplaner är centrala begrepp).
Vitt skilda förutsättningar i svenska hem
Det går inte att sticka under stolen med att storleken spelar roll. Allt annat vore faktiskt att ljuga. Mängden kvadratmeter i din lägenhet eller antalet rum i ditt hus har förstås direkt inverkan på valmöjligheterna när det kommer till ditt hemmakontor. Men oavsett om du bor i ett slott eller en koja (nåja) går det att sätta ihop en duglig arbetsplats i hemmet.Hur ska hemmakontor inredas? Tips – utgå från dina behov
Kom ihåg att göra plats för alla arbetsverktyg och redskap som du har behov av. Inventera dina behov på samma sätt som du skulle göra om du inredde ett nytt badrum, vardagsrum eller kök. Börja alltså med att fundera över vad du behöver för att kunna utföra ditt arbete på ett effektivt sätt. Glöm inte att se över vad du redan äger när det kommer till möbler och elektronik. Med stor sannolikhet har du något hemma som passar till din nya arbetsplats. Efter du har fastslagit dina behov kan du gå vidare till frågor som var i hemmet din nya arbetsplats ska inredas, vilka inköp som behöver göras och vilken stil som skulle passa bäst i ditt hem.
Att beställa en massa möbler utan att först ha funderat över dina behov är förstås en usel idé. Det kommer garanterat att sluta med produkter som inte passar in och istället blir stående. Till förtret för såväl plånbok som miljö.
Ergonomi
Kom ihåg att prioritera det viktigaste för din arbetsplats … ett riktigt schysst träslag i skrivbordet. Skämt åsido, fokusera på ditt välmående. Ergonomi bör alltid sättas i första rummet.Vad behövs till hemmakontoret?
Dina vardagliga arbetsuppgifter och sysslor styr förstås vad din arbetsplats bör innehålla. Men visst finns det vissa saker som de flesta hemmakontor behöver för att kunna kallas “kontor”.
Kontorsstol
”Usch”, tänker kanske du. ”Inte vill jag trycka in en stor svart stol som bryter mot all annan inredning i mitt hem”. Lugn, nu för tiden finns det hur många stolar som helst på marknaden som värnar din rygg och dina axlar utan att se ut som en … kontorsstol. Ergonomi och snygg design i ljuv harmoni alltså!
Tur är det, för en skön stol som ger bra stöd för svank och höfter är bland det viktigaste i ett hemmakontor. Går den att ställa in i höjdled är det ännu bättre. Armstöd att kunna vila armarna på när du skriver på tangentbordet och arbetar med musen är också en fördel. Slutligen ska du förstås även nå ner i golvet för att ge stöd till lår och fötter.
Variera gärna med en balansboll eller sadelpall för att inte sjunka ihop i stolen.
Skrivbord
Den största och mest iögonfallande möbeln i ett hemmakontor är av naturliga skäl oftast skrivbordet. Det går definitivt att komma undan med ett ganska litet bord, men en viss plats kommer det att ta – det är i det närmaste ofrånkomligt. När det kommer till typ av bord är ett höj- och sänkbart skrivbord att föredra. Att kunna variera din arbetsställning är inte bara guld för rygg, nacke och axlar. Det kan även bidra till ökad koncentration.
Att kunna variera din arbetsställning är inte bara guld för rygg, nacke och axlar. Det kan även bidra till ökad koncentration.
Vi människor behåller dessutom fokus lättare om vi delar in vår arbetstid i olika etapper. Bryter du av sittandet med stående delar du på ett naturligt sätt upp din dag i mer hanterliga delar.
Bränn fett på kontoret
Kroppen är inte skapad för att sitta still i åtta timmar, och står du upp under en del av dagen ökar blodcirkulationen och fettförbränningen. Här kan du läsa mer om att sitta eller stå på jobbet – Stå upp och jobba – rätt eller fel?
“Trist att behöva klämma in ett sådant typ av bord”, tänker kanske du. Men dessa ergonomiska bord de behöver faktiskt inte vara särskilt skrymmande, eller så hemskt dyra heller för den delen.
Men visst, kanske har du en helt annan typ av skrivbord i åtanke för ditt hemmakontor. Försök i så fall åtminstone att matcha bord och stol så att du får en dräglig sitthöjd och kan skriva på ditt tangentbord utan besvär.
Försök att satsa på den gyllene medelpunkten mellan utseende och funktion. Har du tur behöver du kanske inte göra avkall på något av dem. Se inspirerande tips på skrivbord till ditt hemmakontor längre ner på sidan.
Fällbord
Psst.. för dig med riktigt lite yta kan ett vägghängt fällbord vara den allra smartaste lösningen. Trolla fram hemmakontoret när du behöver det, och använd den lilla avlastningsytan till annat när du inte arbetar.
Skärm
För vissa är det nästan en omöjlighet att arbeta utan en eller ett par externa skärmar. Här spelar förstås typen av arbetsuppgifter in, men vanans makt är också stor.
Många tror att arbetet flyter fint med en laptop tills de provar en rejäl skärm. Att inte behöva öppna och stänga ner flikar och program stup i kvarten är helt enkelt bra för själen. Och förstås för effektiviteten. Du slipper dessutom stirra ner i laptopskärmen, vilket i längden knappast är bra för kroppen och kan bidra till gamnacke.
Att inte behöva öppna och stänga ner flikar och program stup i kvarten är helt enkelt bra för själen.
Bildskärmen placeras med fördel omkring en armlängds avstånd ifrån dig. Dina ögon bör ungefär vara i höjd med skärmens övre kant. Ögat mår bra av att få titta nedåt snarare än uppåt, och om ögonlocket är något nedsänkt slipper du en anledning till torra ögon framför skärmen.
Externt tangentbord
Med ett externt tangentbord (och en mus) kan du flytta en bit bakåt och behöver inte sitta så nära din skärm.
Även om du envisas med att bara använda skärmen på din laptop kan ett tangentbord förbättra ergonomin avsevärt. Ett tips är i så fall att trycka in ett par böcker av “uppslagsverkstjocklek” under datorn för att få upp den i höjdled. Det ger en behagligare arbetsställning och skonar din nacke.
Bra lampor och belysning
Det här med belysning kan vara lite lurigt. I byggnader där jobb är den enda sysslan utgör lysrör eller andra typer av ljuskällor vanligtvis en slags grundbelysning högt upp i taken. Det ger ett jämnt ljus som sedan kan kompletteras med punktbelysning, exempelvis genom en lampa per skrivbord.
Ett liknande tänk kan du ta med dig in i hemmakontoret. Försök att få till ett bra grundljus genom att sätta upp en eller helst ett par lampor i taket. Har du möjlighet att installera en dimmer för justerbart ljus så har du en riktigt vass grund.
Komplettera sedan med en skrivbordslampa. Utöver att erbjuda lite mysigare belysning är den även toppen när du behöver mer fokuserat ljus. Vid arbete med skärm kan en skrivbordslampa även bidra genom att dämpa och motverka det hårda ljuset från skärmen.
Kom ihåg att bra belysning även ger ett betydligt proffsigare intryck i webbmöten. Bra för välmåendet samt för karriären!
Personlig touch
Att jobba är inte en fest varje dag, oavsett om det sker på kontoret eller i hemmet. Det kan nog de flesta hålla med om.Men visst bidrar det om du trivs på platsen där arbetet sker. Var därför inte främmande för att addera lite trevliga, personliga grejer till ditt arbetshörn. Varför inte hänga upp din favorittavla, klämma in en longboard eller inreda med ett par vackra, luftrenande växter?
Viktigt att tänka på när du inreder ditt hemmakontor
En arbetsplats för dig
Det är din arbetsplats så se till att utforma den så att just du trivs. Lägg ner lite extra tankeverksamhet så att allt från möbelval till plats i hemmet blir perfekt. Och glöm inte att göra utrymme för alla dina arbetsuppgifter.
Alla har som sagt inte massvis av oanvända kvadratmetrar till övers. Är det lite tight hemma hos dig så kan du fundera på om arbetsytan även kan användas till något annat. Får det plats en symaskin eller kanske en frimärkssamling i någon smart förvaringslösning?
Matcha resten av hemmet
Försöker du matcha kontorets inredning med resten av ditt hem så kommer arbetshörnan uppfattas som en integrerad del, snarare än något avvikande och tillfälligt. Så länge du gillar den genomgående stilen i ditt hem så kommer detta göra de cirka åtta timmar du dagligen förväntas spendera i ditt hemmakontor mer trivsamma.
Hur ska hemmakontoret organiseras?
Kan du “lämna” arbetsplatsen vid dagens slut? När du arbetar hemifrån kan det ibland vara svårt att skilja på arbetstid och ledighet. Å ena sidan känns det inte riktigt som vanligt arbete, men å andra sidan är det svårt att släppa jobbet sedan arbetsplatsen blivit en del av hemmet.Att göra plats för förvaring av så mycket arbetsmaterial som möjligt kan underlätta övergången mellan jobb och fritid. Om arbetsplatsen och allt tillhörande material som dator, block och pennor alltid är synliga så kan det vara svårt att tänka på annat.
Om arbetsplatsen och allt tillhörande material alltid är synligt så kan det vara svårt att tänka på annat.
Risken är också att du “bara” ska göra en liten jobbrelaterad uppgift utanför arbetstid när allt ändå finns framme. I längden är det inte att rekommendera, och kan i värsta fall sluta med överarbete och utbrändhet.
Om du åtminstone kan plocka bort en del saker när arbetsdagen är slut så ger du dig själv förutsättning att inte inkräkta på din lediga tid med arbete.
Glöm inte väggarna för förvaring
Det är lätt att stirra sig blind på golvytan och glömma väggarna. Det är synd, för här finns ofta en hel del utrymme för förvaring.
Testa att blanda lösningar som hyllor, utdragslådor och öppna förvaringslådor. För att ändå skapa ett sammanhållet intryck gör du rätt i att satsa på en genomgående färg för förvaringslösningarna.
Pärmar och tidskriftssamlare
Hemmakontor på liten yta
Saknar du nog med utrymme för ett hemmakontor? Kanske kan vi få dig att tänka om. Med lite kreativitet och vilja går det nämligen att få till en arbetsplats i de allra flesta hem.Läs våra tips nedan för inspiration. Oavsett om du planerar en fullskalig arbetsyta med extra allt eller på sin höjd får in ett halvt skrivbord och en pall i ditt hem. Inspirerande även för dig som bara vill göra någon mindre förändring av din existerande arbetsplats.
Tips: snygga och smarta hemmakontor
- Arbetsplats som del av bokhylla
En riktigt smart lösning är att låta en del av din bokhylla utgöra en arbetsplats. Flera hyllsystem inkluderar dedikerade delar för detta – bänkskivor som pallar en del belastning och funkar finfint som skrivbord. - Hemmakontor i garderoben
Du kanske drar dig från att förvandla din walk in-closet till ett hemmakontor, men även en mindre garderob kan bli riktigt bra som arbetsplats.
Att placera kontoret i en garderob har fördelen att arbetsytan begränsas till en avskild plats. Det negativa kan ju dock vara avsaknaden av fönster och direkt dagsljus.
Det enda negativa i sammanhanget är att arbetsplatsen syns även när du inte arbetar, men å andra sidan borde du väl kunna plocka bort en del utrustning mellan arbetspassen.
Skulle behovet av ett skrivbord försvinna med tiden så kan du enkelt byta ut bänkskivan mot någon annan del i hyllsystemen. - Väggfäst arbetsplats
En vän av minimalism skulle gråta av lycka. Med den här lösningen fäller du ut skrivbordet och öppnar upp den dolda förvaringen när du ska arbeta. Lika enkelt fäller du ihop arbetsplatsen igen.
Inte en väg att gå för den med behov av flera skärmar, men riktigt läckert för den med arbetsredskap som inte kräver mycket plats. - Gardin som rumsavdelare
Även om du försöker matcha ditt hemmakontor med resten av hemmet kan det vara skönt att slippa se det när arbetsdagen är slut. - Göm dina sladdar
Undrar du också vad som hände med den där inredningvisionen som skulle platsa i vilket glansigt livsstilsmagasin som helst? Istället blev det sladdar överallt och en riktigt röra.
Baka in sladdarna och låt hemmakontoret bli en del av en stilren lösning med minimalt plotter. - Sitt eller stå utan höj- och sänkbart skrivbord
Som vi redan varit inne på är det bra för kroppen att variera arbetsposition. Och allra bäst är det om du kan stå upp och jobba under en del av dagen. - Möbler för små utrymmen
Hitta möbler som inte “tar över” små rum och får det att kännas alltför trångt. - Dra fokus från arbetsplatsen
Oavsett hur snygga möbler du hittar vill du kanske att hemmakontoret ska blandas in med resten av rummet och hemmet. - Genomskinliga möbler?
Om du störs för mycket av arbetsplatsen trots alla tips ovan kan det vara en idé att skaffa möbler som inte syns. Då tar inte möblerna upp för mycket “visuella kvadratmetrar” och rummet känns mindre rörigt.
En klassiker i sammanhanget är Ghost Chair, som lyckas med konststycket att vara iögonfallande och genomskinlig på samma gång. - Montera skärmen på väggen
I behov av en extern skärm för att komplettera din laptop, men utan längtan efter en skrymmande skärmfot? Häng upp skärmen på väggen. Det frigör en hel massa yta på skrivbordet. - Utnyttja döda ytor
Passa på att utnyttja den där “döda ytan” i hemmet till er arbetsplats. Ett grunt bord, en stol och kanske en byrå eller hatthylla så är du hemma. Eller varför inte den ofta bortglömda platsen under en trappa? - För paret som verkligen trivs ihop
Ett hemmakontor kan förstås ha plats för fler än en person. OBS! Rekommenderas främst för par eller rumskompisar som inte går varandra på nerverna och vars arbetsdagar inte består av alltför många timmar i telefon - Övergripande tips: Möblera om
Passa på att ändra om hela inredningen och möblera om ett rum snarare än att bara klämma in skrivbord och stol i ett existerande upplägg. Du hade väl ändå tänkt möblera om lite förr eller senare?
Här handlar du billigare till arbetsplatsen med våra rabatter
Vi på Seiva ger dig och ditt företag rabatter hos Sveriges största leverantörer inom alla viktiga inköpsområden.
Vad sägs om rabatt på hela sortimentet hos företag som Newport, Gerdmans, AJ Produkter och Input Interiör?
Möbler i all ära, men du måste ju även ha IT och vass hemelektronik på plats. Med rabatt hos de stora kedjorna Elgiganten, NetOnNet och Dustin hittar du lätt prylarna du behöver utan att betala en krona för mycket.
Bläckpatroner, toners och andra tillbehör hittar du som bekant hos inkClub. Självfallet extra prispressat med vår rabatt.