Choose language

Hög kvalité och trivsel i fokus

S:t Sigfrid – folkhögskolan med extra allt

Natursköna omgivningar, kreativt klimat – och varierad mat lagad från grunden. På S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö optimerar man förutsättningarna för en fruktbar studiemiljö.

Två person som sitter på en bänk framför S:t Sigfrids folkhögskola - Seiva. Foto: Torun Börtz

Mandy Zingelman smågnolar i kapp med radion medan hon skär isbergssallad. Kökschefen Chris Anderson kommer förbi för att hämta potatisen som ska ugnsrostas. På dagens lunchmeny står pulled pork (med alternativ för vegetarianer och för dem som inte äter fläskkött) med pitabröd och diverse tillbehör.

Potatisen är en lika nyttig som uppskattad lösning för att dryga ut rätten lite.

– Kött är väldigt populärt, säger Chris och ler.

S:t Sigrids folkhögskola ligger i utkanten av Växjö, vid slutet av en lång allé. Skolans rödmålade träbyggnader ligger utspridda runt en stor gräsplan, och intill går kor och betar. Vid sjön strax intill har skolan en egen badplats med bastu och kanoter.

Med omkring 200 elever blir det mycket jobb för köket. Förutom förmiddagsfika och lunch serverar man även frukost åt det 60-talet elever som bor på skolans internat. Och när det är konferenser förlagda hit blir det många extraportioner att laga.

Mat lagad med kärlek

Chris Anderson, som tidigare jobbat med allt från skolmat till fine dining, började som kökschef på S:t Sigfrid i våras. Hans kollegor har varit här i flera år. Kimete Sadiku är veteranen, med 22 år i köket.

– Jag kom från Kosovo 1992 och började här som elev på SFI. Så småningom började jag jobba här.

Om hon trivs?

– Fråga chefen, jag skrattar jämt!

Och så skrattar hon.

Chris öppnar dörren till ugnsskåpet, där köttet, som lagats på 85 grader under natten, nu ska byta plats med potatisen. En aptitretande doft sprider sig.

Variation på menyn är viktig, liksom råvarorna. Och att maten är lagad från grunden är avgörande för Chris.

– Och som du ser har vi inte särskilt mycket maskiner heller. Mandy till exempel hackar ju allt för hand. Det blir mer kärlek i maten på det viset, menar han.

Billigare med Seiva

Att använda sig av svenska och gärna närproducerade produkter är viktigt för folkhögskolan. Frukt plockar kökspersonalen från skolans egna träd när det är säsong, annars köper man frukt och grönt av en lokal leverantör. När julen närmar sig inhandlar man julskinkan från gården som ligger alldeles intill.

På sina tidigare arbetsplatser har Chris handlat av Martin&Servera, men Seiva var en ny bekantskap för honom när han började på S:t Sigfrid. Han tycker att samarbetet löper smidigt.

– Jag kollar ju bara upp vilka produkter vi behöver köpa och sedan mejlar jag Seiva, som fixar avtalspriser.

Seivas kampanjpriser är också något som han använder sig av:

– Vi brukar sätta menyn ett par, tre veckor i förväg, men om vi hittar något fint på kampanj byter vi bara ut en rätt.

Han ser också en skillnad på prislappen jämfört med när han inte gjorde beställningar via Seivas (tidigare UHPO) avtal med Martin&Servera.

– Priset är mycket lägre nu, det är stor skillnad.

Anpassar avtalet

Men det är inte bara köket som beställer varor via Seiva. Marita Nilsson, skolans receptionist och alltiallo, har samarbetat med Seiva sedan hon började jobba på S:t Sigfrid för 15 år sedan.

– Jag handlar så mycket som möjligt till upphandlade priser och köper allt toalettpapper, hushållspapper och kopieringspapper via Seivas avtal med Lyreco.

Det samma gäller allt kontorsmaterial, både det som behövs till undervisningen och administrationen. En stor del av de städprodukter som används på skolan beställer hon också via Seivas avtal.

– Jag jämför mycket priser, och det är billigare att handla via Seiva. När jag håller på med en beställning och stöter på ett kampanjpris passar jag på att köpa, även om det inte är en produkt som jag behöver just då.

Hon har även utnyttjat möjligheten att gå på Seivas digitala utbildningar.
Inköpscoachen Tobias Hultman Root konstaterar att Marita och Chris använder sig av Seiva på bästa sätt.

– De använder sig av oss precis som de ska. Behöver de handla någon ny produkt kollar de med oss först, vilket gagnar dem, eftersom de inte själva behöver sitta och leta. Även om vi har ett förhandlat avtal är det ju flytande – vi kan både ta bort och lägga till produkter, så att det blir så fördelaktigt som möjligt för kunden.

Han poängterar också vikten av god kommunikation.

– Släng i väg ett mejl när det är något som inte funkar, så hör vi av oss och löser det.

Trivseln viktig 

Klockan börjar närma sig lunch och Chris backar undan från den heta ångan när han öppnar dörren till ugnen. De varma kantinerna med gyllenbrun potatis bärs ut i matsalen, tillsammans med alla grönsaker och såser som ackompanjerar dagens rätt.

Trivseln är viktig, på serveringsborden står alltid blommor och levande ljus och mjuka jazztoner sveper ur högtalarna när Kimete slår upp portarna till matsalen. Efter ett par minuter dyker den första klassen upp.

– Varsågoda!

– Å, så gott! utbrister en elev spontant när han får se vad som serveras.
Matsalen fylls snart med elever. Att de uppskattar maten är det ingen tvekan om.

– Det är jättegod mat här. Det är som att äta på restaurang, säger Omas Dhia och klasskamraterna håller med.

Och så ska det vara också, enligt Chris Andersons filosofi.

– Folkhögskolor ska ha lite finare mat, inte vanlig skolmat, slår han fast.

Fakta:

S:t Sigfrids folkhögskola grundades 1942 av Växjö stift. Skolan har byggts ut efter hand och tar idag emot ungefär 200 elever, varav ett 60-tal bor på skolans internat.

Förutom allmän linje har man även två högskoleförberedande utbildningar: en musiklinje och en konstskola. Skolan erbjuder också distanskurser samt några kyrkliga kurser.

Skolan är även öppen för konferenser.

Artikel från Seivas (tidigare Uhpos) medlemstidning 2023/24.
Text och foto: Torun Börtz