Choose language

En härlig oas i livets sista skede

I grosshandlaren Sanfrid Schnells ursprungliga sommarvilla från 1910 ligger idag Gammeluddshemmet – ett privat vårdhem som drivs av familjen Egserius.

Gammeluddshemmets fasad - foto: Malin Svantesdotter | En härlig oas i livets sista skede - Seiva.

En underbar plats att tillbringa sin sista tid i livet på, med fokus på livskvalitet i form av såväl omgivningar, social gemenskap och vård som den viktiga aspekten kring vilken mat som serveras.

Boendet är beläget på en udde intill vattnet vid Lännerstasundet i Nacka och utöver det omgivande vattnet finns en stor trädgård, natursköna små promenadstråk och flera rekreationsmöjligheter. Omsorgsboendet har plats för 31 boende, där nio av platserna är anpassade för gäster med demenssjukdom. Flertalet bor här permanent, men en del vistas en kortare tid för att bland annat avlasta anhöriga.

Trivsam miljö med social gemenskap

Utöver den härliga miljön ligger mycket fokus på social gemenskap. Det serveras alltid hemlagad mat som sprider en härlig doft från det egna köket flera gånger om dagen. I en verksamhet där saker fungerar som de ska kan det ibland vara svårt att bryta en rutin. Men trots att de redan hade väl fungerande framförhandlade avtal och leveranser så etablerades en första kontakt med Seiva (tidigare Uhpo)och deras nuvarande inköpscoacher Tomas gällande vårdprodukter och Joakim för mat och råvaror till köket.

– Vi valde till slut att byta, vilket ledde till att det blev ännu smidigare i och med den mångfald Seiva har med så många olika leverantörer under sitt paraply, menar Walter Johnson som har jobbat som kock i verksamheten i 11 år.

Gammeluddshemmet handlar mycket på Seivas avtal hos Martin & Servera och Grönsakshallen och samarbetet med Seiva har pågått under cirka 9 års tid. Walter förklarar hur allt rullade på snabbt och smärtfritt av sig själv från dag ett. Sedan tar han upp ytterligare fördelar med medlemskapet, något som han i arbetsvardagen själv kan glömma bort ibland.

– Vår inköpscoach Joakim har ofta nämnt de olika utbildningarna, vilka via Seivas Utbildningsfond antingen subventioneras eller som Seiva till och med bjuder på. Nu är det beslutat att jag ska gå ekonomikurs för icke ekonomer – något vi började prata om för två år sedan och som nu ska bli av. Sedan vill jag även pusha mina kollegor som jobbar i köket. Det finns ett brett utbud med massor av intressanta kurser, exempelvis bartenderkurs eller surdegsbakning.

Säsongsanpassade beställningar

I sina beställningar utgår de från aktuella säsongvaror under vår och sommar. Det serveras mycket fisk och just nu sker en tät dialog med Grönsakshallen kring säsongens grönsaker.

– Vi beställer mycket svenskt men även importerat. Vi har exempelvis frukt året runt, oavsett tidpunkt, och vi anpassar oss mycket efter våra gäster och vad de vill ha – något vi vill tillmötesgå som mycket som möjligt. Vill de ha jordgubbar i december, ja då köper vi in det och då kan det bli svårt med svenskproducerat. Men vi får alltid vägledning kring våra val om vi behöver.

Medelåldern för Gammeluddshemmet boende är 80 år och det blir därför svårt att testa alltför mycket nya saker på menyn. Matsedeln består allt som oftast av husmanskost och styrs mycket från de boendes önskemål.

Verksamheten beskrivs hålla en jämn budget över året, och självklart är det en fördel med priserna som förhandlats fram via Seiva samt tillgången till olika kampanjer och rabatter.

Utdrag från artikel publicerad i Seivas (tidigare Uhpos) kundtidning nr 2018/19.
Text och foto: Malin Svantesdotter